2toDrive in een paar stappen

Je rijbewijs vanaf je 16e

Home » 2todrive
Logo 2toDrive bij Rijschool Kernpunt

Wat is 2toDrive?

2toDrive is een programma of traject waarmee je al eerder kunt starten met je rijopleiding. Je hoeft dus niet te wachten totdat je 18 wordt, maar kun je al beginnen als je zestien en een half jaar bent.

Ben je nog geen 18 en je wil wel graag je rijbewijs halen? Dan is 2toDrive echt iets voor jou. Als je 16,5 jaar bent, mag je zelf een rijschool benaderen zonder je te hoeven registreren bij 2toDrive. Je kunt dan al starten met je rijlessen en mag je vanaf 17 jaar rijexamen doen.

Ben je geslaagd? Dan kun je onder begeleiding van een geregistreerde coach tot je 18e zelf achter het stuur kruipen.

Voordelen van 2toDrive

2toDrive heeft een aantal grote voordelen. Omdat jongere bestuurders minder ervaring hebben, zijn ze relatief gezien ook vaker betrokken bij verkeersongevallen. Onervaren bestuurders kunnen nu meer rijervaring opdoen in een veiligere omgeving onder leiding van een ervaren bestuurder. Erg goed voor je zelfvertrouwen toch?

2toDrive in het kort

 • Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen
 • Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen gaan volgen en een tussentijdse toets afleggen
 • Word je 17 jaar? Dan mag je het praktijkexamen afleggen. Heb je je rijbewijs gehaald?
 • Dan kun je tot je 18e in de auto rijden samen met je coach. Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Stappenplan voor je deelname aan 2ToDrive

2ToDrive: je theorieexamen halen met 16 jaar

Stap 1: Haal je theorie-examen

Ben je 16 jaar geworden? Dan mag je voor je theorie-examen gaan. De toets mag je dus al maken voordat je start met je rijlessen. Met het behalen van je theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels kent en voldoende inzicht in het verkeer hebt en gevaren in het verkeer herkent.

Het theoriecertificaat voor rijbewijs B heb je nodig om later je rijexamen te mogen afleggen. Je theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig na het behalen.

Vind je het lastig om de theorie onder de knie te krijgen? Dan kunnen wij je helpen met onze theorieopleiding. Deze theorieopleiding zit trouwens standaard in onze rijles-pakketten.

Meer over het aanvragen van je theorie-examen vind je op de website van het CBR.

2toDrive: Praktijk rijles beginnen met 16,5 jaar

Stap 2: Starten met rijlessen

Vanaf 16,5  jaar mag je starten met je rijopleiding en kun je rijlessen gaan nemen. Hiervoor neem je zelf contact op met je rijschool. Natuurlijk is het lastig een keuze te maken uit de vele rijscholen in je buurt. Wij hebben daarvoor een hele mooie oplossing.

Rijschool Kernpunt biedt een gratis proef rijles aan om te kijken of je een goed gevoel bij en een klik hebt met de rij-instructeur. Dat is toch wel zo belangrijk? Je wil met een goed gevoel en met vertrouwen achter het stuur stappen. Zo behaal je je rijbewijs ook het snelst.

2toDrive: bepaal je begeleiders en coaches

Stap 3: Kies zelf je coaches/begeleiders

Na het behalen van je rijexamen mag je tot je 18e jaar samen met een begeleider/coach zelf achter het stuur kruipen. De coach zal je tips en advies kunnen geven in lastige verkeerssituaties. Zo leer je steeds beter rijden en krijg je meer inzicht in het verkeer. De coach zit dus naast je en geeft zo meer zelfvertrouwen.

Je mag zelf kiezen wie je mag begeleiden tijdens de ritten. Je moet dus minimaal 1 coach kiezen en je mag maximaal 5 coaches hebben. Een coach kan dus een familielid zijn, een vriend of je buurman.

Een coach moet aan de volgende voorwaarden voldoen. Je coach:

 • moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs;
 • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
 • staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP) met een woonadres in Nederland.
 • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
 • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
 • mag 4 jaar voor de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid;
 • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
  moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.
2toDrive aanmelden begeleiders en coaches bij RDW

Stap 4: Laat de coaches zich aanmelden

Je hebt nu je coaches gekozen en ook gecheckt of ze aan alle voorwaarden voldoen. En natuurlijk of de gelukkigen ook coach willen zijn natuurlijk...

De coaches moeten Je hebt nu je coaches gekozen en ook gecheckt of ze aan alle voorwaarden voldoen. En natuurlijk of de gelukkigen ook coach willen zijn natuurlijk...

De coaches moeten zich nu aanmelden. Dat doen ze op de website van het RDW en hebben alleen hun DigiD en hun burgerservicenummer nodig. Het aanmelden is gewoon gratis.

De coaches zijn nu geregistreerd en nu kun jij als deelnemer aan 2toDrive een begeleiderspas aanvragen. Op deze begeleiderspas staan de namen van de geregistreerde coaches. zich nu aanmelden. Dat doen ze op de website van het RDW en hebben alleen hun DigiD en hun burgerservicenummer nodig. Het aanmelden is gewoon gratis.

De coaches zijn nu geregistreerd en nu kun jij als deelnemer aan 2toDrive een begeleiderspas aanvragen. Op deze begeleiderspas staan de namen van de geregistreerde coaches.

 

2toDrive Aanvragen van de begeleiderspas bij rdw

Stap 5: Vraag een begeleiderspas aan

De coaches zijn nu geregistreerd bij het RDW. Nu wordt het tijd om de begeleiderspas aan te vragen.

Als je meedoet met 2toDrive heb je een begeleiderspas nodig. Op de begeleiderspas komen de namen van jouw coaches te staan. Met deze begeleiderspas mag je vanaf je 17e, na het behalen vanje rijbewijs, samen met je coach de weg op. De begeleiderspas kun je van het moment dat je 16,5 jaar oud bent aanvragen via de website van het RDW. Het is belangrijk dat alle coaches zichzelf succesvol hebben aangemeld, vóór jij de begeleiderspas aanvraagt.

Voor het aanvragen heb je je DigiD nodig. Na het inloggen zie je de coaches die zich hebben geregistreerd. Je hoeft alleen nog aan te geven welke coaches je op je pas wilt zetten. De kosten voor de aanvraag van de begeleiderspas zijn € 25,-. Deze kun je online voldoen. Je aanvraag wordt door het RDW gecontroleerd. Na goedkeuring zal de RDW de pas de volgende werkdag direct toesturen. Wil je later een extra coach toevoegen dan dien je een nieuwe begeleiderspas aan te vragen en zijn de kosten opnieuw € 25,-.

Let op: Je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen. Bij het aanvragen van je rijbewijs controleert de gemeente of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd of in bezit hebt. We raden je aan om de begeleiderspas alvast aan te vragen voordat je praktijkexamen doet.

 

2toDrive Praktijkexamen doen en rijbewijs halen vanaf 17 jaar

Stap 6: Rijexamen doen en rijbewijs halen

Vanaf je 17e mag je het rijexamen afleggen. Wil je een goede voorbereiding? Dan kun je altijd gaan voor een Tussentijdse Toets. Met deze toets verhoog je je slagingskansen. Voor de aanvraag van het rijexamen heb je een gezondheidsverklaring nodig. Deze gezondheidsverklaring vul je in bij het CBR. Hier zitten kosten aan verbonden.

Heb je het rijexamen met een voldoende afgelegd en ben je geslaagd? Dan mag je je rijbwijs bij de gemeente gaan aanvragen. Hiervoor heb je wel je begeleiderspas nodig. Deze heb je als het goed is al aangevraagd bij het CBR.
Naast de begeleiderspas heb je ook een geldig legitimatiebewijs en een kleurenpasfoto nodig.

Na vijf werkdagen heeft de gemeente jouw rijbewijspasje klaarliggen. Vanaf nu mag je samen met je begeleider de weg op.

 

2toDrive rijden onder begeleiding van een coach

Stap 7: Rijden onder begeleiding van je coach

Fijn, je mag eindelijk de weg op. Natuurlijk altijd onder begeleiding van één van je coaches.

Nu wordt het tijd om zelfstandig te leren rijden. Je zult merken dat je soms in lastige situaties terecht kunt komen. Dit zijn de momenten waarbij je coach je goed kan ondersteunen en kan adviseren. Zo vergroot je je rij-inzicht al op je 17e.

2toDrive: Zelfstandig rijden op je 18e

Stap 8: Zelfstandig de weg op

Je wordt 18 jaar. Vanaf nu mag je zonder coach gaan rijden. Helemaal zelfstandig. In het begin zal dit even wennen zijn, maar als je regelmatig even de weg op gaat zul je hier snel aan gewend zijn.

Zoek je een rijschool in Zwolle? Rijschool Kernpunt

Wil je ook weten wat je kunt verwachten van je rijschool? Vraag nu een gratis proefrijles aan

Geheel vrijblijvend, je zit nergens aan vast

Een gratis proefrijles auto aanvragen

Gratis proefles aanvragen

Heb je nog nooit achter het stuur gezeten? Dan wil je graag kunnen ervaren hoe dat is. Wij helpen je graag bij je keuze voor een rijschool. Vraag nu een gratis proefrijles aan.

Tussentijdse toets aanvragen

Theorie rijlessen

Voordat je praktijk rijexamen mag doen, moet je natuurlijk eerst de regels goed kennen. Wij bieden jou een theorieopleiding aan om al deze regels snel toe te kunnen passen tijdens de rijlessen.

De rijles pakketten van rijschool Kernpunt Zwolle

Onze lespakketten

De één heeft meer talent dan de ander, uiteindelijk halen we allemaal het felbegeerde rijbewijs. Alleen hoeveel lessen heb je nodig? Wij bieden in ieder geval verschillende pakketten aan.