De Tussentijdse Toets
Wat is een tussentijdse toets?
Een tussentijdse toets is een proefexamen, dat wordt afgenomen door een officiële CBR examinator.
De bedoeling van een tussentijdse toets is jou inzicht te geven in hoe een rijexamen in z’n werk gaat.
Net echt!
De tussentijdse toets is dus een gesimuleerd rijexamen. Je rijdt dan ook een volledige examenrit, net zoals je bij het echte rijexamen zou doen.
Je wordt ook getoetst op alle onderdelen van het autorijden.
De tussentijdse toets doe je natuurlijk niet eerder dan dat je alle onderdelen in je rijopleiding hebt gehad.
Jouw rij-instructeur bij rijschool Kernpunt houdt dat uiteraard scherp voor jou in de gaten.
De totale tijdsduur van de toets is 55 minuten, waarvan je ca. 35 minuten daadwerkelijk rijdt.
Verdien bij je tussentijdse toets vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen
Tijdens de tussentijdse toets doe je ook twee bijzondere verrichtingen.
Ook krijg je vragen over de auto.
Een overzicht:
- Je moet 2 bijzondere verrichtingen doen (2 van de volgende 4: hellingproef, keren, parkeren of achteruit rijden, de examinator kiest voor jou)
- Over de auto stelt de examinator enkele vragen ter voorbereiding van de rit. Hij kiest uit de volgende opties:
1. Controles onder de motor kap.
2. Vragen over het dashboard (o.a. controlelampjes/metertjes/knopjes en vanaf 2024 ook over ADAS,
oftewel de hulpsystemen in de auto. Denk aan lane-assist, adaptive cruisecontrol e.d.)
3. Vragen over de banden.
4. Controles buiten de auto.
Voer je beide bijzondere verrichtingen voldoende uit en beantwoord je de vragen over de auto goed, dan krijg je op je eerstvolgende rijexamen vrijstelling voor álle bijzondere verrichtingen.
En dat is dan weer mooi meegenomen, toch?
Feit tussentijdse toets of proefexamen
Onderzoek wijst uit, dat het slagingspercentage van kandidaten, die een tussentijdse toets hebben gedaan 15 tot 20% hoger is.
Daarom zit de tussentijdse toets bij rijschool Kernpunt Zwolle standaard in elk lespakket!
Situatiebevraging tijdens de tussentijdse toets
Tijdens je tussentijdse toets stelt de examinator eenmalig enkele vragen over een bepaalde situatie.
Dat kan – bijvoorbeeld - gaan over een kruispunt, dat je net bent overgestoken, of misschien over inhalen, dat je net hebt gedaan.
De examinator wil dan graag weten, waarom je voor een bepaalde oplossing hebt gekozen.
Op die manier krijgt de examinator een beter inzicht in jouw denkwijze en daardoor krijg jij weer betere tips over hoe je jouw rijvaardigheid verder kunt verbeteren.
Deze vraagstelling wordt “situatiebevraging” genoemd. De situatiebevraging is typisch iets van de tussentijdse toets.
Tijdens je rijexamen krijg je géén situatiebevraging.
Tip:
- Je krijgt deze vragen direct na een verkeerssituatie. De examinator kiest welke. Hij/zij vraagt je dan eerst de auto op een veilige plek stil te zetten.
- Zo kun je je goed concentreren op je antwoord.
- Ook hoef je niet alles te onthouden tot het einde van de toets, dat is natuurlijk niet te doen.
De tussentijdse toets in beeld
Het CBR heeft de tussentijdse toets in beeld gebracht. Zo krijg je een idee hoe de toets in z'n werk gaat.
Tips voor het rijexamen
Na afloop van de tussentijdse toets krijg je een aantal waardevolle tips mee van de examinator, waarmee jij samen met je instructeur verder kunt werken aan je rijvaardigheid. Zo kom je goed beslagen ten ijs op het rijexamen.
En op een goed moment ben je zover! Je gaat rijexamen doen.
Hoe snel dat gepland kan worden hangt onder meer af van de tips, die je hebt gekregen en hoe vaak je per week kunt lessen.
Een geldig theoriecertificaat!
Belangrijk om te weten is dat, om een tussentijdse toets en/of rijexamen te mogen doen, je een geldig theoriecertificaat moet hebben.
Dat haal je natuurlijk met behulp van de online theoriecursus van rijschool Kernpunt, die gratis in jouw lespakket zit.
Opmerking bij informatie tussentijdse toets
Bovenstaande is een globaal overzicht van wat je kunt verwachten op een tussentijdse toets. Wil je alles nog eens zeer uitgebreid en in detail zien of lezen? Dat kan op de website van het CBR.
Ervaringen met de tussentijdse toets
Ik ben blij dat ik de tussentijdse toets gedaan heb. Alleen al om een beeld te krijgen van hoe dat proces nou gaat en hoe je zelf met de zenuwen omgaat. Want eerlijk, niet weten hoe dat gaat levert ook al spanning op bij mij.
Ik werd opgehaald en hoefde niet zelf naar het CBR te rijden. Daar aangekomen reed ik nog een paar blokjes om het gebouw om er een beetje in te komen. Na de auto geparkeerd te hebben, kwam niet veel later de examinator aanlopen. We stelden onszelf voor, hij stelde een paar vragen over de auto en toen konden we vertrekken. Gelijk reed ik naar links, terwijl hij rechts noemde, door de zenuwen. Maar dat zorgde er mooi voor dat ik kon keren en de eerste bijzondere verrichting al had gehad. Voor de rest ging het oké en voelde het niet heel anders dan tijdens een les. We hebben een stukje over de snelweg gereden, door de woonwijk en met de navigatie weer terug naar het CBR. Gelijk daarna kreeg ik feedback op het rijden en hoorde ik dat ik een vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen gehaald heb.
Ik heb er nu meer vertrouwen in dat ik het afrijden na wat meer lessen ook kan en weet waar ik tot die tijd nog aan te werken heb.
- Judith -
Daar ging ik dan, de tussentijdse toets bij het CBR. Eventjes in de wachtkamer gezeten en toen werden we opgeroepen. Ik was zo blij toen ik mijn examinator ontmoette en ze gewoon een beetje grapjes maakte om de spanning te breken. Ze heeft precies uitgelegd wat haar rol is en hoe de tussentijdse toets in elkaar zit. Dat vond ik erg fijn, ondanks dat ik het al online had bekeken.
Eenmaal bij de auto stelde ze me een paar vragen over de banden (natuurlijk kon ik totaal niet op de woorden komen vanwege de zenuwen, ik mocht gelukkig gewoon beschrijven wat ik bedoelde). Ook deden we de oogtest. En toen gingen we rijden. In het begin vond ik het heel erg spannend, maar na een paar minuten voelde het alsof ik gewoon weer aan het lessen was. Ik moest gewoon veilig rijden en de examinator navigeerde. In een woonwijk vroeg ze me om ergens in de straat achteruit file te parkeren en iets later in de wijk om een stukje recht achteruit te rijden. Daarna moest ik op navigatie weer terug naar het CBR rijden. Het half uurtje was echt zo voorbij.
Bij het CBR hebben we nog besproken waar ik wat extra aandacht aan moet besteden voordat ik op examen kan.
Ik vond het een hele fijne ervaring. Je krijgt een goed idee van hoe je examen gaat zijn, wat voor mij toch veel van de spanning eraf haalt. Ook krijg je extra tips waar je zelf soms niet aan denkt. Ik zou iedereen zeker aanraden om een tussentijdse toets te doen, mij heeft het zeker geholpen.
- Kayleigh -
De tussentijdse toets. Spannend, maar het valt reuze mee. Bij het cbr aangekomen moesten we even wachten en uiteindelijk kwam de examinator naast mij in de auto zitten. Hij stelde een paar vragen over het dashboard en daarna konden we vertrekken. Ik mocht gelijk een bijzondere verrichting doen, namelijk een halve draai. Dat ging prima. We reden verder en de examinator gaf op tijd aan welke kant we op gingen. Verder bemoeide hij zich nergens mee en ben je echt zelfstandig aan het rijden. Stukje over de snelweg, in- en uitvoegen, stukje door een woonwijk, over rotondes, langs de stad en alweer richting het cbr met behulp van het navigatiesysteem. Terug bij het cbr hebben we de punten besproken waar we in de komende lessen aandacht aan kunnen geven. In mijn geval het kijken; niet te gehaast, maar even meer de tijd voor nemen. Dus daar gaan we de komende lessen aan werken!
- Elanne van Twillert -
De tussentijdse toets was een fijne ervaring voor mij. Hierdoor kon ik al even snuffelen aan hoe zo'n examen gaat, en hoe ik daar op zou reageren. Eigenlijk gewoon rustig een rondje rijden met inparkeren en een levende navigatie naast mij. Naderhand nog even geëvalueerd wat beter kon/moest en eigenlijk hetzelfde als wat leon mij ook al had verteld, dus dat had hij goed gezien. Leuke ervaring en nu de focus op de verbeterpunten en door naar het echte examen.
- Vincent -
Ik heb de tussentijdse toets gedaan, omdat die in het pakket zat. Ik dacht eerst dat het een beetje onzin was, maar uiteindelijk ben ik heel blij dat ik dit toch heb kunnen doen. Het geeft je een goed en duidelijk beeld over je eigen voortgang en het zorgt ervoor dat je je eigen verbeter punten weet. Daardoor kan ik nu gericht werken voor mijn examen! Ook scheelt het me nu weer gepriegel met de bijzondere verrichting op mijn examen, omdat ik vrijstelling heb verdiend .
- Jorn -
Een tijdje terug de tussentijdse toets gehad voor het rijexamen. Super goede manier om te ervaren hoe een rijexamen er aan toe gaat! Ik weet nu wat mij te wachten staat op het echte examen en hierdoor kan ik het examen met veel meer zelfvertrouwen afleggen.
Na de TTT krijg je een aantal goede tips waarmee je aan de slag kan om zo tot een mooi eindresultaat te komen. Zeker een aanrader.
- Stef -
Gratis proefles aanvragen
Heb je nog nooit achter het stuur gezeten? Dan wil je graag kunnen ervaren hoe dat is. Wij helpen je graag bij je keuze voor een rijschool. Vraag nu een gratis proefrijles aan.
Theorie rijlessen
Voordat je praktijk rijexamen mag doen, moet je natuurlijk eerst de regels goed kennen. Wij bieden jou een theorieopleiding aan om al deze regels snel toe te kunnen passen tijdens de rijlessen.
Onze lespakketten
De één heeft meer talent dan de ander, uiteindelijk halen we allemaal het felbegeerde rijbewijs. Alleen hoeveel lessen heb je nodig? Wij bieden in ieder geval verschillende pakketten aan.