Faalangst bij rijles of rijexamen

Home » Rijles faalangst

Wat, als je last van rijles faalangst hebt?

Heb je last van rijles faalangst? En staat het jezelf in de weg? Nou, dat is super vervelend, maar gelukkig hebben wij bij Rijschool Kernpunt Zwolle daar mooie oplossingen voor!
Hoe fijn zou het zijn, als jij de instrumenten aangereikt krijgt, om goed met jouw faalangst om te gaan, zodat:

  • Je hart rustiger blijft kloppen
  • Je minder zweet
  • Je beter kunt blijven functioneren
  • Je controle kunt houden over jezelf
  • Je je vrijer voelt om te handelen
  • Je gewoon je rijbewijs haalt

Wil jij ook zonder faalangst aan de rijles beginnen?

Stap dan eens bij ons in voor een gratis en vrijblijvende proefles en kom het zelf ervaren!
Wij van Rijschool Kernpunt Zwolle kunnen jou de succeservaring bezorgen, die jij wilt hebben!

Lees meer over onze gratis proef rijles of vraag direct een gratis proefles aan.

Tussentijdse toets aanvragen

Faalangst en rijexamen

Als je bijna klaar bent met je rijopleiding, dan is er de mogelijkheid voor een zg. tussentijdse toets.
Het mooie daarvan is, dat je van te voren een kijkje krijgt in de keuken van het CBR.
Met andere woorden:

Je kunt zien en beleven hoe het eraan toe gaat bij het examen, zónder de kans op zakken of slagen.
En als je daarbij 2 bijzondere verrichtingen goed uitvoert, dan krijg je daarvoor vrijstelling bij je eerstvolgende praktijkexamen. Dat scheelt weer!

Na de toets ga je met je instructeur verder werken aan het verhogen van je rijvaardigheid en uiteindelijk praktijkexamen doen.

En bij dat praktijkexamen kan het CBR weer iets voor je doen.

Er bestaat namelijk de mogelijkheid tot een zogenaamd ‘faalangstexamen’.
Voor zo'n examen is meer tijd gereserveerd en het is daarom ook iets duurder.
Maar dan heb je ook wat, want:
Er wordt dan om het praktijkexamen heen meer rust ingebouwd en ook krijg je nog andere mogelijkheden aangeboden.
Je mag bijvoorbeeld tijdens je examenrit even kort pauzeren en daarvoor even de auto aan de kant zetten.
Je kunt dan heel even op adem komen.

Wil je dat niet, dan hoeft het uiteraard ook niet. Je doet, wat je op dat moment prettig vindt.

Zowel wij van Rijschool Kernpunt Zwolle als de mensen van het CBR zorgen er samen voor, dat jij tijdens je examenrit - simpel gezegd - gewoon je ding kunt doen.

Bekijk hier de video eens, die voor jou over het officiële faalangstexamen is gemaakt.

Geslaagd door het faalangstexamen

In het begin van de rijlessen had ik enorm last van faalangst. Ik bleef veel te lang hangen in mijn fouten, waardoor ik alleen maar meer fouten ging maken. Hoe meer lessen ik bij Leon volgde, hoe beter ik leerde omgaan met mijn faalangst. Toch waren we het er samen over eens geworden dat een faalangst examen voor mij het best zou zijn.

Vanmorgen was het dan echt tijd; ik moest examen gaan doen. Natuurlijk was ik super nerveus van tevoren, maar ik had gistermiddag nog een laatste rijles, waarin we de laatste dingen hebben besproken, en Leon gaf me net dat laatste beetje vertrouwen dat ik nodig had. Na die laatste les was ik er zelfs van overtuigd dat ik het zonder faalangstexamen ook wel zou halen.

Eenmaal bij het CBR werden we begroet door de examinator. Hij vroeg mij waarom ik een faalangstexamen wilde. Ik dacht er even over na. Ja, waarom wil ik dat eigenlijk? Ik hoopte gewoon dat een faalangstexamen ervoor zou zorgen dat de examinator wat meer begrip had voor mijn situatie en dat het mij meer rust zou geven tijdens het rijden. En dat is precies wat het was. Tijdens de rit maakten we praatjes over van alles en nog wat en ik deed gewoon mijn ding. Bij het faalangstexamen mag je ook een keertje een time-out houden tussendoor, maar dat was voor mij niet nodig. Het ging eigenlijk wel prima en het voelde gewoon net zoals een rijles!

Bij de snelweg merkte ik dat ik toch wel wat in paniek raakte, omdat ik dat altijd lastig vindt. Ondanks dat het daardoor even niet heel soepel ging, stelde de examinator me gerust en kon ik mijn concentratie herpakken. Eenmaal terug bij het CBR kreeg ik het verlossende woord. “Je bent geslaagd!” Het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk maar ik ben natuurlijk super blij.

Als je last hebt van faalangst raad ik het enorm aan om bij Leon te gaan lessen. Door de rust en persoonlijke aanpak tijdens de lessen kreeg ik genoeg vertrouwen in mezelf, waardoor ik mijn rijbewijs in één keer heb gehaald. Bedankt Leon!

Sylke Keizer

Aanvragen van een gratis proefles auto

Gratis proefles aanvragen

Heb je nog nooit achter het stuur gezeten? Dan wil je graag kunnen ervaren hoe dat is. Wij helpen je graag bij je keuze voor een rijschool. Vraag nu een gratis proefrijles aan.

Tussentijdse toets aanvragen

Theorie rijlessen

Voordat je praktijk rijexamen mag doen, moet je natuurlijk eerst de regels goed kennen. Wij bieden jou een theorieopleiding aan om al deze regels snel toe te kunnen passen tijdens de rijlessen.

De rijles pakketten van rijschool Kernpunt Zwolle

Onze lespakketten

De één heeft meer talent dan de ander, uiteindelijk halen we allemaal het felbegeerde rijbewijs. Alleen hoeveel lessen heb je nodig? Wij bieden in ieder geval verschillende pakketten aan.